Jeśli naprawdę nie wiem co zrobić na obiad – robię tartę. Nigdy nie zawodzi a ciasto francuskie mam zawsze w zamrażalniku. I w zależności od zawartości lodówki powstaje farsz:) Ta ma dosyć delikatny smak więc postanowiłam jej nadać trochę charakteru robiąc bajecznie prosty sos porowy. Ma przyjemny pikantny smak. Tarta ma tą zaletę, że obojętnie z czym ją zrobimy zawsze będzie ‚elegancką’ potrawą! ( Francja, Francja, Francja o dzięki Ci za tartę )
Tarta z szynką na francuskim cieście
Składniki
- mrożone ciasto francuskie
- 250 ml kwaśniej śmietany 18 %
- 2 jajka
- szklanka ulubionej szynki pokrojonej w kostkę
- kulka sera mozarella pokrojonego w kostkę
- 2 łyżeczki szczypiorku
- płaska łyżeczka soli
- pieprz
- 2 łyżki mleka
Wykonanie
- Wymieszać śmietanę z jajkami, szczypiorkiem, pieprzem i solą.
- Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, część z niego zostawić na „krateczkę”
- Na ciasto wykładamy ser pokrojony w kostkę, szynkę i wszystko zalewamy masą śmietanową. Resztę ciasta tniemy na paseczki i wkładamy kratkę. Smarujemy ją mlekiem.
- Piec w 190 stopniach około 30 – 40 minut.
Moje rady:
Nie przestraszcie się jeśli farsz „urośnie” jak sernik, po wyjęciu z piekarnika opadnie.
Aromatyczny sos porowy
Składniki
- 1 mały ziemniak
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki serka wiejskiego
- 2 łyżki śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- około 5 cm surowego ogórka
- około 5 cm surowego pora
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos.
Moje rady:
Wierzch sosu można na sam koniec polać delikatnie oliwą z oliwek.
Źródło: mózg:)
Dziś po głowie chodzi mi…
rewelacja:) chyba wypróbuję w najbliższym czasie:)
U Ciebie też pyszności i przepis na tą tarte to sobie zapisałam bo są tam wszystkie składniki które lubię i są zawsze pod ręką.
I widzę że mamy to samo marzenie:)
I mam małe pytanie bo widzę że masz super formę na muffiny i jestem ciekawa gdzie ją kupiłaś? 😀
Pozdrawiam:)
Kasiu! Ta forma na mufinki była bardzo dobra inwestycją. Kupiłam ją w IKEI za 29 zł ,miejsce na 12 mufinek. I do tego można dokupic niedrogo prześliczne papilotki. Sama forma świetnie się sparwdza, nic nie przywiera nawet jeśli piekę bez papilotek (oczywiście smaruje oliejem)Pozdrwiam!
Pięknie wygląda i pewnie pięknie smakuje.
Ech, nie mam pod ręką porządnej kuchni… 😦
Krystyna
U mnie też czasem pojawia się taka tarta. I to prawda, że mimo łatwości przygotowania zawsze wygląda wykwintnie i jakbyśmy pracowali nad nią cały dzień 😉
Wygląda przepysznie.
Ach pyszności Werex:)
Proponuję też inny przepyszny farsz: szpinak (bez wody!!!) z czosnkiem, plastry lazura/rokpola i siekane włoskie orzechy, zalane rozbełtanym jajkiem z pieprzemmmmmmm:)
nooo brzmi równie pysznie, bardzo lubię połączenie serka śmierdzielka ze szpinakiem! i orzeszki NICE!